Spännande konsert med tre uruppföranden

En konsert som man blev glad av och kan leva på länge. Spännande, roligt och imponerande skickligt. Det kunde man uppleva i Trollhättans konsthall i söndags.

På scenen stod Anna K Larsson, vokalist och textförfattare, och cellisten Sanna Andersson, som svarar för underbart kreativa musikarrangemang. De är båda från Frändefors och har känt varandra sedan de var små och sjöng i samma barnkör, berättar de.

Nu tog de med publiken på en resa från snöiga Norden till det pulserande nöjeslivet i New York City. Det blev med andra ord ett omväxlande program med nordiska folktoner, jazz och nyskriven konstmusik. Både gripande vackert, humoristiskt och svängigt.

Särskilt spännande var det att få lyssna till den isländske kompositören Gíslí Jóhann Grétarssons musik till underfundiga texter av Anna K Larsson.

De båda studerade samtidigt vid Musikhögskolan i Piteå och blev mycket goda vänner. Hon skrev dikter, som han tonsatte och tanken är nu att samla dessa till ett sceniskt verk i framtiden, berättar de.

Flera av de tonsatta dikterna framfördes på konserten i Trollhättan, där publiken fick uppleva inte mindre än tre uruppföranden.

Imponerande var Annas K Larssons röstomfång – från dramatisk mezzo till kristallklar högsta sopran – och hennes skådespelartalang och uttrycksfulla framföranden.

Fantastiskt var också Sanna Anderssons cellospel, både mjukt följsamt och kraftfullt dramatiskt, och hennes underbara arrangemang till flera av låtarna.

På programmet stod också två stycken av Trollhättebördige August Rex. Bland annat fina låten På havet går en våg, var kommer den ifrån, vad har den för mål, där Anna och Sanna sjöng vacker duett.

Under våren fortsätter de med sina konserter och i sommar kommer de att turnera runt Vänern och delta i Vänerveckan, som nu arrangeras för femte året.

Innan konserten i Trollhättans konsthall underhöll en duktig stråkkvartett från N3 – Katarina Memetovic, Dante Lind, Signe Sjöberg och Ellen Wilhelmsson.

Text och foto: Lisbeth Bengtsson