Tioårsjubilerande Aurora bjöd på

starka känslor och underbara upplevelser

Auroras sommarfestival 2015 är över för i år. Som alltid var det en vecka fylld av vacker musik, starka känslor, skickliga musiker och oförglömliga upplevelser. 195 Master Class-elever från snart sagt hela världen deltog och ett 30-tal lärare och övriga medverkande.

I år var det 10-årsjubileum och publiken bjöds på champagne efter invigningskonserten och tårta sista dagen.

Både rörande och storslaget var det att se den 88 år gamle och gravt rörelsehindrade, legendariske dirigenten Kurt Masur få i gång Aurora Symphony Orchestra i Wagners underbara overtyr till operan Tannhäuser av Richard Wagner. Orkestern blev plötsligt heltänd, laddad och full av energi under den store maestrons ledning.

En annan oförglömlig upplevelse var att lyssna till den unga och redan världsberömda pianisten Anna Fedorova från Ukraina, som tolkade både Beethoven och Rachmaninov.

Något som länge stannar kvar i minnet är den norske violinisten Terje Tönnesens överraskande och humoristiska tolkning av Vivaldis De fyra årstiderna, som framfördes tillsammans med Aurora Symphony Orchestra.

 

Inte mindre än 32 dirigenter hade anmält sig till Master Class-undervisning för den legendariske, världsberömde dirigenten Kurt Masur. En av dem var Gabriel Bebeselea, som har två dirigentjobb hemma i Rumänien. Här har han just övningsdirigerat Aurora Symphony Orchestra med instruktioner av den store maestron.

Augusti 2015 AuroraManmedBlåskjorta 028

”En otrolig upplevelse! Kurt Masur är den största dirigenten i världen. Han är specialist på romantisk tysk musik och att lära av honom är som att lära av Mendelsohn själv,” säger han.

Augusti 2015 Aurora KvinnligViolinist 010

Anna Göckel från Frankrike tyckte det var stimulerande att spela under ledning av flera dirigenter från dirigentkursen. ”Man måste lita på dirigenten, men samtidigt lyssna på hela gruppen,” säger hon.

Augusti 2015 AuroraManmedSkägg 039

 

Lubnan Baalbaki från Libanon är chefsdirigent för Lebanese Philharmonic Orchestra i Beiruth.

”Jag känner mig så lyckligt lottad för att jag får vara här med den store maestron, Kurt Masur. Han får oss att verkligen känna andan i musiken. Han är väldigt, väldigt snäll och inte alls divig,” säger han.

Augusti 2015 AuroraKurtMasurdirigerar051

 

När Kurt Masur har instruerat sina Maser Class-elever färdigt för dagen, får han hjälp att själv ta plats på dirigentpulten med den norske violinisten Terje Tönnesen som konsertmästare. Trots att Masur är gravt rörelsehindrad och bara kan röra lite på ena handen, får han orkestern helskärpt, laddad och full av energi.

Augusti 2015 AuroraTerje Tellufsen 020

 

Vid scenkanten stod Terje Tönnesen och mjukade upp fingrarna inför övningen med Aurora Symfony Orchestra, med Kurt Masur som dirigent och där Tönnesen själv skulle vara konsertmästare.

Augusti 2015 AuroraTerjeTellufsen spelar 024

 

Den norske violinisten Terje Tönnesen imponerade stort med sin humoristiska och överraskande tolkning av Vivaldis De fyra årstiderna.

Augusti 2015 AuroraLenaWillemarksjunger079

 

Nytt för i år var Aurora Talks, det vill säga intressanta panelsamtal och föreläsningar. Här pågår ett samtal med Camilla Lundberg, TV-personlighet, musikskribent och Auroras konferenciär, Lena Willemark riksspelman, kompositör och Sveriges kanske allra bästa folkmusiker och –sångerska, och Gordan Nikolic, konsertmästare för London Symphony Orchestra, och med Rebecca Oliver (längst till vänster) som moderator. På begäran ställde sig Lena Willemark upp och kulade och pratsjöng, så som fäbodkullorna brukade göra för att mana på korna och få hem dem från skogen.

Augusti 2015 AuroraLenaWillermark 081

 

Lena Willemark berättade om hur främlingsfientliga Sverigedemokraterna har försökt kidnappa den svenska folkmusiken. ”Men folkmusikerna står emot och förklarar att vi är öppenhjärtiga musiker, som vill möta och inspireras av andra kulturer.”

Augusti 2015 AuroraSofiaoJenny084

 

Systrarna Sofia och Jenny Lüning är år efter år Aurorafestivalernas verkliga stöttepelare. Sofia har hand om biljetter och ekonomi och Jenny allt som rör boende, mat, övningslokaler och tider.

Augusti 2015 Aurora Asiat medprogram

 

Tian Hui Ng från Singapor deltog i dirigentkursen. ”Jag har lyssnat mycket på maestro Masurs musik och att nu få träffa honom personligen är hur stort som helst,” säger han och tackar för konsertprogrammet för kommande säsong i Trollhättan och Vänersborg.

Augusti 2015 Aurora Tubaist095

 

Justin Lerma från USA är den ende som spelar bastuba på årets Aurora-sommarfestival. Hans Master Class-lärare är Yehuda Gilad, omtyckt klarinettprofessor från Los Angeles. ”Jag gillar Yehuda väldigt mycket. Han är väldigt trevlig och underhållande och får en att känna sig lugn och avslappnad,” säger han.

Augusti 2015 AuroraBrassensemble 100

 

Jiannan Cheng, som är från Kina men studerar i USA, dirigerade mycket fint tio blåsare i Sorgemarsch av Edvard Grieg.

Augusti 2015 AuroraManmedbebis 123

 

Festivalens yngste åhörare var utan tvekan lille Teo, fyra månader, här med pappa Alessandro Colombo. Teos mamma, cellisten Naomi Berrill, har deltagit i Aurorafestivalen tidigare och nu var hon och familjen i Trollhättan och hälsade på Naomis värdfamilj.

Augusti 2015 Aurora2Valthornister 127

 

De flesta av Master Class-utbildningarna hölls i år i Högskolan Västs lokaler. Här är det hornläraren Marie-Luise Neunecker, som instruerar Tharit Korthammarit från Thailand.

Augusti 2015 AuroraKlarinettprofessor 131

 

Yehuda Gilad höll en mycket intressant föreläsning, eller Talk, som Aurora kallar det, om konsten att nå sin publik med musiken. ”Spela till folks själ, se in i deras ögon!” säger han och förklarar att man måste fråga sig varför och vad vill jag säga med musiken, för att kunna förstå hur man ska spela den.

Augusti 2015 AuroraKurtMasur 072

 

Oförglömligt och rörande var det när den världsberömde dirigenten Kurt Masur, som nu är 88 år och rörelsehindrad, dirigerade Aurora Symphony Orchestra i overtyren till operan Tannhäuser av Rikard Wagner. Konsertmästare var den norske violinisten Terje Tönnesen, till vänster, och Auroras konstnärlige ledare, Per Nyström, hjälpte maestro Masur upp på dirigentpulten flera gånger för att tacka för applåder och stående ovationer.

Augusti 2015 Aurora ¤händigtpiano180

 

Thomas Rudberg, Sverige, och Kristiina Rokasevits, Estland, spelade fyrhändigt Franz Schuberts Fantasi i f-moll något så maklalöst bra.

Augusti 2015 AuroraPianist medsolglasögon

 

En mycket trevlig bekantskap var Anna Fedorova, ung och obeskrivligt duktig pianist från Ukraina, som trots sin berömmelse inte verkade var det minsta divig. Anna Fedorova tiilldelades årets Aurorastipendium, Aurora Award 2015, och imponerade stort med både djup och kraft i sitt musikaliska uttryck.

Augusti 2015 AuroraJohannesGustafsson190

 

Duktige och otroligt omtyckte dirigenten Johannes Gustavsson dirigerade Aurora Symphony Orchestra flera gånger under veckan och fungerade som en länk mellan Master Class-ledaren Kurt Masur och kursdeltagarna. Johannes fyllde 40 år på Aurorafestivalens sista dag och hyllades av orkestern, som så fort han klev in på scenen stämde upp med ”Happy birthday to you” och hissade ner en devis från scentaket med texten: ”Grattis Jååhannes 40 år!”

Augusti 2015 AuroraTårtbuffé

 

Tårtkonserten blev mycket uppskattad. Publiken blev bjuden på smarriga tårtor och fick samtidigt lyssna på ”en kavalkad av de vackraste, mest virtuosa och halsbrytande melodierna.”

Augusti 2015 AuroraCelloensemble 222

 

Imponerande och roligt var det att se 16 cellister på scenen, hela cellogruppen på samma gång! Tillsammans framförde de Julius Klengels Hymnus.

Augusti 2015 AuroraCamillaLundberg 226

 

Aurorafestivalens konferenciär, Camilla Lundberg, fick välförtjänta blommor. Förutom kunniga och underhållande presentationer av verk och kompositörer inför konserterna, höll hon också två föreläsningar och deltog i ett panelsamtal.

 

Text och bild: Lisbeth Bengtsson