september-2016-kallstorp-o-mauritz-kaffe-037-1

Trio Aquilo – Caroline Lalanne, Beatrice Seyseriat och Samer Massaad – bjöd på vacker och underhållande musik i Trollhättans konsthall.

En härlig konsert med Trio Aquilo

En fin eftermiddag kunde publiken njuta av i Trollhättans konsthall, när Trio Aquilo bjöd på vacker och underhållande blåsmusik från Norden och Frankrike.

Trio Aquilo, som betyder vind från Norden, består av Caroline Lalanne, oboe, Samer Massaad, fagott, och Beatrice Seyseriat, klarinett. Tillsammans presenterade de en underbar konsert, som fått namn av en annan vind, Mistral, som blåser längs Rhônedalen i Frankrike.

På så sätt hade de ringat in programmet, som började i Norden och avslutades på ett litet konditori i Frankrike.

Mycket uppskattad blev Samer Massaads variationer över en svensk folkvisa, som visade sig vara Ack, Värmeland du sköna. Den framfördes nyanserat och känsligt och med lekfulla infall.

Nästa nordiska inslag var Serenata Monellesca av den norske kompositören Trygve Madsen. Han har influerats av både Mozart och Wagner och i en av satserna kunde man tydligt höra temat ur Eine kleine nachtmusik.

Intressant var det att stifta bekantskap med kompositören Alexander Tansman och hans Suite pour Trio D´Anches. Tansman, som har judiska rötter, växte upp i Polen, men bodde sedan i Frankrike, som han lämnade under andra världskriget, då han flydde till USA och Hollywood.

Efter pausen fick publiken njuta av Joseph Canteloube, en musikantropolog, som reste runt i södra Frankrike och tecknade ner korta snuttar av folksånger, som han sedan satte samman till kompositioner.

Konserten avslutades med Jaques Leclairs La Petite Pâtisserie, det lilla konditoriet, där de olika satserna fått namn av bakverk – äppelpaj, rulltårta, smörcroissanter och honungskaka, allihop mycket välsmakande i Trio Aquilos tappning.

Efter publikens entusiastiska applåder gav trion ett extranummer – ett livligt stycke av den kvinnliga kompositören Claude Arrieu, som skrivit mycket blåsmusik.

Trio Aquilo anses som den mest etablerade rörtrion i Sverige. De tre har spelat ihop sedan 2007 och träffades när de allihop studerade på Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs universitet.

De tre musikerna svarar för känslighet, nyans och lekfullhet och de är imponerande exakta i insatser och uttryck. Genom blickar och leenden har de god kontakt med varandra på scenen och det märks att de trivs tillsammans.

Klarinettisten Beatrice Seyseriat arbetar för närvarande i Jönköpings sinfonietta, Samer Massaad frilansar och Caroline Lalanne undervisar i musik på en skola i Hammarkullen i Göteborg.

Konserten arrangerades av Trollhättans konsertförening och Studiefrämjandet.

Lisbeth Bengtsson