Victoria Stjerna, violin och Iveta Calite, piano, gav publiken en fantastisk konsert i Trollhättans Konsthall.

 

 

 

 

 

 

 

En enastående fin konsert kunde man njuta av när Duo Stjerna/ Calite gästade Trollhättans Konsthall i söndags. Duon består av Victoria Stjerna, violin och Iveta Calite, piano.

Tillsammans presenterade de ett mycket avancerat program, som imponerade stort på grund av deras förmåga att ge sig hän i musiken och ge allt, växla i uttryck och nyans från känslig innerlighet till sprudlande lekfullhet, med bitvis mäktiga crescendon, som kunde övergå i stilla och rogivande eftertänksamhet.

Konserten präglades av kraft och energi, värme och intensitet och ett nästan magiskt samspel mellan de två musikerna, något som kunde kännas långt ut i publiken.

Programmet inleddes med Tre romanser av Clara Schumann. Hon var en av sin tids mest framstående pianister som komponerade orkesterverk, kammarmusik, pianostycken och körverk. I år är det 200 år sedan hon föddes.

En ny bekantskap för många var Amanda Maier-Röntgen, född 1853 i Landskrona och död 1894 i Amsterdam. I Trollhättans konsthall fick publiken lyssna på hennes Violinsonat i H moll, som skrevs 1873. Förutom violin spelade hon orgel, piano och cello och gav konserter både i Sverige och utomlands. Hon var för övrigt Sveriges första kvinnliga utexaminerade musikdirektör.

”Första satsen i sonaten, Allegro, är min allra största favorit”, säger Iveta Calite.

”Att kvinnliga tonsättares verk skulle vara mjukare, stämmer inte alls. Det är en tolkningsfråga”, förklarar Victoria Stjerna.

Efter pausen blev det musik av Franz Schubert, Violinsonat nr 2 i A moll, där pianot fick blomma ut, framför allt i sista satsen.

Konserten avslutades med Caesar Francks mäktiga, välkända och älskade Violinsonat i A dur, so skrevs 1886 som en bröllopspresent till den firade violinisten Eugène Ysaye.

”Egentligen skulle man kalla det här verket för en pianosonat, för det är ett av det mest krävande verken för piano”, förklarade Victoria Stjerna.

Och det var sannerligen krävande för båda musikerna, inte minst för pianisten Iveta Calite, so slet hårt och utnyttjade hela klaviaturet, från ytterst finstämd känslighet till enastående kraft, bitvis i ett rasande tempo.

Publiken visade sin uppskattning genom höga bifallsrop och kraftiga applåder.

Viktoria Stjerna är en ungersk-svensk violinist, uppvuxen i Göteborg och Iveta Calite föddes i Riga i Lettland. Båda har belönats med ett antal prestigefyllda priser och stipendier och varit solister i flera stora sammanhang. De träffades när de båda studerade på Musikhögskolan i Stockholm. Under två år spelade de i en kvintett, som gav sig på svåra saker, repeterade mycket och hade stora ambitioner, berättar de.

”Vi lärde känna varandra väldigt bra under den här tiden, märkte att vi trivdes tillsammans och att vi båda ville jobba hårt.”

Hur känner de sig efter en sådan här konsert, där de tycks ha gett allt?

Båda svarar att de får energi av att spela och att de inte upplever trötthet, tvärtom.

Klart är att de kommer att fortsätta spela tillsammans och förhoppningsvis får vi välkomna Duo Stjerna/Calite till Trollhättan fler gånger.

Text och bilder: Lisbeth Bengtsson