Kom med till Nordic Song Festival från din soffa
Nordic Song Festival är en festlig Hyllning av nordens romanser, opera, jazz, folkmusik och körverk på danska svenska, norska, isländska och finska. Denna sommar är temat Norge, men i år behöver du inte resa dig från soffan för att njuta av festivalens konserter och föreläsningar. ”Vi brukar hålla festivalveckan bland granar och klippor i Sverige, men denna sommar möter du sångarna, musikerna och föreläsarna genom livestreaming i ditt eget vardagsrum” berättar operasångerskan Gitta-Maria Sjöberg, ledare av Nordic Song Festival. ”Vi hoppas, att våra många lojala festivaldeltagere är med oss igen i år, ochi ser fram emot att möta nya musikälskare på detta kraftfulla sätt.”

Öppningskonsert den 9 Augusti kl. 18
Den norska sopranen Eir Inderhaug öppnar festivalveckan med en livekonsert från Oslo, Norge, och hon
ackompanjeras av den svensk/norske pianisten Bernhard Greter. Programmet innehåller bl a ett uruppförande av årets tonsättare Gisle Kverndokk! Eir Inderhaug är bland de absolut ledande norska sångarna, som gör sig bemärkta på operascener över hela Europa. Hon har fått sin utbildning från Rogaland Musikkonservatorium, Det Kongelige Operaakademi i Köbenhamn och solistklassen vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Stort konsertprogram hela veckan
Alla dagarna från den 9.e till den 16:e augusti bjuder festivalen på stora namn, som du normalt skall resa långt för att möta live. Nu har du möjligheten att uppleva den svenske barytonen Olle Persson och pianisten Mats Jansson direkt från Konsthallen i Trollhättan, och den store norske riksspelmannen Gjermund Larsen live från Lydhagen, Trøndelag i Norge. Naturligvis får du också möjlighet att följa en konsert med festivalens ledare, den internationellt kända sopranen Gitta-Maria Sjöberg, när hennes konsert livestreamas från Helsingör.
Alla konserterna startar kl. 18. Hela programmet finns på www.nordicsongfestival.com.

Kom med till masterclass i 2021
Det är spännande att följa festivalens masterclass, där yngre sångtalanger coachas av toppsångare, pedagoger och tonsättare. Man kommer verkligen bakom fasaden, när man hör dem öva under mästarnas vägledning. ”Det är alltid många åhörare med till vår masterclass,” berättar Gitta-Maria Sjöberg. Men i år stoppar Covid-19 vår masterclass så publiken och talangerna får vänta med tålamod till Augusti 2021!

Föreläsningar och debatter om den nordiska sångskatten
Med till en bra festivalupplevelse hör också föreläsningarna och debatterna om den nordiska sångskatten. Få insyn i de norska sångtraditionerna och skratta med på anekdoter ur den nordiska musikhistorian. Du kan även uppleva den unge tonsättaren Jakob Thonander Glans ge ett smakprov av sin succé ”Opera4Punks” och bland festivalens populära och återvändande föreläsare hittar du också den livfulla berättaren Mette Borg, som är en högt skattad pedagog och konsult för många regissörer, skådespelare, sångare och musiker.

Varför Nordic Song Festival
”Den nordiska musikaliska identiteten får inte gå förlorad,” poängterar Gitta-Maria. ”Nej, den ska utvecklas, så den håller sig dynamisk och intressant för alla åldersgrupper och för både den breda musikintresserade publiken och professionella utövare.”
Målet med Nordic Songfestival är långt ifrån ett romantiskt dyrkande av forntiden. Det vore stillastående och musealt. Målet är däremot att se framåt för att säkra, att detta dyrbara kulturarvs betydelse blir förstått, så att den nordiska musikens identitet och sångglädje bevaras och utvecklas. Mera info: www.nordicsongfestival.com.
Följ oss också på facebook och Instagram!

För ytterligare information:
Ledare: Gitta Maria Sjöberg + 45 31 10 47 90
Styrelsemedlem: Randi Spets +47 924 00 945