Skickliga musikerna Olof Wallner och Albin Uusijärvi bjöd på en magnifik konsert i Trollhättans konsthall.

 

Dramatiskt och finstämt med Duo Wallner & Uusijärvi

En magnifik konsert med starka känslor, från hetsig dramatik till finstämt vemod.

Så var det när Trollhättans konsertförening inledde höstens program med Duo Wallner & Uusijärvi, som gav publiken en verkligt fin söndagseftermiddag i Trollhättans konsthall.

Konserten var den första på över ett år, på grund av pandemin, och det märktes att många hade längtat efter att äntligen kunna träffas och lyssna på levande musik.

Duon består av Olof Wallner, piano, och Albin Uusijärvi, viola. De träffades redan 2011 på Lilla Akademins Musikgymnasium i Stockholm och började spela tillsammans redan då. De är kända för Tvåstadspubliken eftersom båda deltagit i tävlingen Polstjärnepriset, som Albin Uusijärvi vann 2014.

De deltog också som en av finalisterna i kammarmusiktävlingen Ung och lovande, som på grund av pandemin sändes digitalt i våras.

I Trollhättans konsthall bjöd duon på ett varierat program, med musik av storheterna Robert Schumann, Benjamin Britten och Johannes Brahms. Publiken fick också stifta bekantskap med den japanske tonsättaren Toru Takemitsu och njuta av fyra sånger av Tor Aulin, Bo Linde, Ture Rangström och Hugo Alfvén i duons egna arrangemang och med längtan efter kärlek som den gemensamma röda tråden.

Publiken njöt av de båda musikernas fint nyanserade uttryck, deras samspel och imponerande tekniska skicklighet. Dessutom hade de fin kontakt med publiken med trevliga och lättsamma presentationer, där de bland annat uttryckte hur roligt det var för dem att äntligen få spela för publik.

Nu väntar ett musikaliskt free lance-liv för dem båda med konserter och tävlingar, både tillsammans och var för sig. Olof Wallner funderar på fortsatta studier. Albin Uusijärvi tänker avsluta sin mastersutbildning på Edsberg och återvända till Berlin, där han studerat på Hochschule für Musik Hanns Eisler, som är ett av de ledande musikuniversiteten i Europa.

En eloge också till den unge bladvändaren Elis Ljunglöf, som studerar musik i Vänersborg.

Text och foto: Lisbeth Bengtsson