Trollhättans Kammarkör i smakfullt svart och rött bjöd på en stämningsfull konsert i Trollhättans vackra pingstkyrka.

 

Stämning och glädje på Kammarkörens julkonsert

Härlig julstämning och imponerande sång med kristallklara sopraner. Så var det när Trollhättans Kammarkör bjöd på julkonsert i vackra Pingstkyrkan, som var smyckad med stjärnor, ljus och gnistrande granar.

Kammarkörens julkonsert är en fin tradition och ett måste för många. Annars blir det ingen riktig jul!

Kören i smakfullt svart och rött inledde med Eddie Polas och George Wyles It´s the most wonderful time of the year och frågan är om inte jultiden ändå är årets underbaraste tid.

Därefter fick publiken njuta av ett varierat program.

Här fanns vackra svenska julsånger som När det lider mot jul med text av Jeanna Otterdahl och musik av Ruben Liljefors.

Här fanns också engelska traditionella carols – Deck the hall och Ding dong, merrily on high, framförda lättsamt, nyanserat och kristallklart. Härligt glädjefylld, pigg och rolig var också Jingle bells, i snabbt tempo till ackompanjemang av Cecilia Hermansson vid pianot.

Kören sjöng på latin, sakralt och jublande i Trond Kvernos Ave maris stella, Var hälsad havets stjärna. Stämningsfull var också William J Kirkpatricks Away in a manger, på svenska I krubban i stallet med text av Britt G Hallqvist. Den ingick bland ytterligare tre lovsånger om Jesu födelse – Otto Olssons Guds son är född, Agneta Skölds There is no rose med okänt ursprung från 1400-talet och Francis Poulencs Hodie Christus natus est, I dag är Jesus född, en glädjefylld lovsång som sjöngs på latin.

En trolsk och nästan mystisk stämning blev det i Tomtarnas julnatt, som började svagt och spännande. Sedan följde Pepparkaksgubbarna i rolig sättning och Anders Edenroths Ris à la Malta med underfundig text och härlig sambatakt.

Endast smakprov kan nämnas ur det digra programmet, som avslutades med en stämningsfull och fin tolkning av Stilla natt, med ursprungstext av Joseph Mohr och musik av Franz Gruber.

Efter konserten fick kören stående ovationer och bjöd därefter på ett extranummer: Jul, jul strålande jul med text av Edvard Evers och musik av Gustaf Nordqvist. En härlig avslutning! Dirigenter var Olle Zandén och Cecilia Hermansson, som också svarade för pianoackompanjemang.

Text och bild: Lisbeth Bengtsson