Världsberömda pianotrion Trio con Brio Copenhagen gav verkligen allt och imponerade stort på publiken i Trollhättans konsthall.

 

Dramatik och starka känslor med världsberömd pianotrio

En makalös eftermiddag fick publiken uppleva när världsberömda pianotrion Trio con Brio Copenhagen gav konsert i Trollhättans konsthall.

Trion består av två systrar från Sydkorea, violinisten Soo-Jin Hong och cellisten Soo-Kyung Hong, samt danske pianisten Jens Elvekjaer. De hör numera hemma i Köpenhamn och är erkända som en av världens bästa pianoensembler, som turnerar flitigt och regelbundet framträder på världens största och mest kända arenor.

Helt otroligt att få dessa världsartister till Trollhättan! Detta blev möjligt tack vare att flera konsertföreningar i Västsverige har samverkat och tillsammans lagt upp en turné för trion.

Trion bildades 1999 på Universitetet för musik och scenkonst i Wien och allt började med att pianisten och cellisten förälskade sig i varandra. Nu är de gifta sedan många år och har en dotter tillsammans.

Konserten inleddes med Ludwig van Beethovens Klavertrio nummer 1 i Ess Dur (opus 1 nr 1), som är det första opus som Beethoven gav ut. Den omfattar fyra satser som innehåller innerlig nyansering från dramatik och vild lekfullhet till mjuk eftertänksamhet och med imponerande löpningar på pianot.

Trion fortsatte med Beethoven, nämligen Klavertrio nummer 5 i D Dur (opus 70 nr 1). Beethovens karriär har delats upp i tre perioder – den tidiga, mitten och den sena perioden.

Detta verk skrevs 1808, mellan den heroiska mellanperioden och den experimenterande sista perioden. Musiken är väldigt speciell och kallas ofta för Spöktrion.

Efter pausen framfördes Dmitrij Sjostakovitjs Klavertrio nummer 2 i E Moll, som skrevs 1944 under andra världskriget och tillägnades kompositörens bästa vän, Ivan Sollertinsky, som deporterades till Sibirien. Musiken speglar desperation, vanmakt och kaos och upplevelsen blev mycket stark och gripande.

De tre musikerna gav verkligen allt och hade under hela konserten fin kontakt med varandra.

En särskild eloge till konsertens bladvändare, Olle Martinsson.

Text och bild: Lisbeth Bengtsson