duo_dialog_och_jakob_hoegstroem

 

 

Schuberts Winterreise

i unikt arrangemang

Skönsång och finstämd kammarmusik kunde man njuta av när Duo Dialog och sångaren Jakob Högström framförde Winterreise i Trollhättans missionskyrka.

Winterreise är 24 dikter, skrivna av Wilhelm Müller och tonsatta för mansröst och piano av Franz Schubert. Dikterna handlar om olycklig kärlek, drömmar och den trötte gamlingens dödslängtan. Detta trots att författaren Wilhelm Müller dog tidigt, endast 33 år gammal.

Dan Larsson, klarinett, och Magnus Grönlund, gitarr, har känt varandra länge och började spela tillsammans redan när de gick på Sundsgårdens Folkhögskola, utanför Helsingborg. Sedan dess har de genomgått högre musikutbildningar och framfört många konserter med stor musikalisk bredd, från barock till nutid.

Genom åren har Duo Dialog inspirerat svenska tonsättare att skriva ny musik för sättningen gitarr och klarinett och flera svenska kompositörer har skrivit direkt till dem.

Själva har Dan Larsson och Magnus Grönlund gjort en stor gärning genom att arrangera Schuberts Winterreise från piano till gitarr och klarinett. De började med fyra – fem sånger och det fungerade bra, berättade de för publiken i Trollhättan.

De fick kontakt med Jakob Högström och det fungerade utmärkt med hans sång, förklarade de. Men Högström ville gå vidare och tyckte att man skulle arrangera om alla de 24 sångerna.

Så blev det. Det tog ett år av hårt arbete, men nu kan trion svara för ett unikt program, som blivit mycket efterfrågat. Jakob Högström har en underbar röst och instrumenten kompletterar lyhört och följsamt. Intressant var det att stifta bekantskap med Dan Larssons bassettklarinett, som är fyra halvtoner lägre än en vanlig klarinett och ger tyngd åt kompositionen.

Närmast ska Duo Dialog och Jakob Högström framföra Winterreise i Norge och därefter i Värmland. I Trollhättan är vi glada för att ha fått lyssna till denna unika konsert.

Lisbeth Bengtsson