vinnare-gong-72

Slagverksensemblen Gong vann kammarmusikbiennalen Ung och Lovande förra året. Där spelade de så publiken jublade. Nu kommer de till Trollhättan med sin häpnadsväckande konsert

Alla välkomna att uppleva fantastiska Gong

En musikalisk upplevelse långt utöver det vanliga. Det kan utlovas när slagverksensemblen Gong kommer till Trollhättan 23 april och ger konsert i Hebeteatern. De tolkar klassiska kompositörer och bjuder på mjuka klanger av marimba, vibrafon, xylofon och andra slagverksinstrument. Men de inspireras också av jazz och flamenco och ger prov på häpnadsväckande kreativitet, flödande energi och roliga överraskningar.

Konserten är ett inslag i samband med Kammarmusikförbundets årsmöte, som i år har förlagts till Trollhättan och som lockar ett 40-tal delegater från hela landet. Men den är också öppen för allmänheten, så alla är välkomna att uppleva denna fantastiska konsert!

Gong består av fyra unga slagverkare, Johan Söderholm, Frans Klingfors, Malin Sjökvist och Petter Hedbom, som möttes på Musikkonservatoriet i Falun 2010 och har spelat tillsammans sedan dess.

Året efter, sommaren 2011, arbetade de som ”Unga sommarmusiker” på Konserthuset i Stockholm och gav där ett 40-tal konserter. Därefter har de framträtt på olika scener och kammarmusikfestivaler i Sverige. Bland annat gjorde de ett bejublat framträdande under Forshaga kammarmusikdagar 2013.

Men det verkliga genombrottet kom förra året, då Gong vann kammarmusikbiennalen Ung och Lovande i Västerås konserthus 25 – 26 april. Där visade de upp ett makalöst, fartfyllt och färgsprakande program, med teknisk och rytmisk briljans och en imponerande kreativitet, som fick publiken att häpna och jubla. Framträdandet blev nästan till en spektakulär dans med fartfyllda, kreativ infall och influenser både från jazz och flamenco.

Juryns motivering löd: ”Ett starkt musikaliskt hantverk i kombination med en lyhörd klangbehandling. En tät och lekfull kommunikation i ett utmanande och spännande konsertprogram.”

Lovorden har haglat över gruppen:

”En fröjd för både öga och öra”, skriver Bohusläningen. Och Anders Inge, kantor i Gagnef, är lyrisk: ”Fantastiskt virtuoseri parat med stor musikalitet. Bland det bästa man kan höra på en konsertestrad.”

Numera bor alla fyra Gong-medlemmarna i Malmö och studerar på Musikhögskolan där. Tre av dem blir klara med utbildningen i vår och den fjärde nästa år.

Är det möjligt att hålla ihop gruppen, eller kommer ni att skingras nu?

Petter Hedbom förklarar:

Ung och Lovande är både en tävling och en lansering av unga musiker i början av sin karriär. Och som vinnare fick Gong en turné, sponsrad av Statens Kulturråd, Västmanlandsmusiken och Musik i Syd.

”Vi ska göra två turneer, en i höst i Mellansverige och södra Sverige och den andra nästa vår i Mellansverige och norra Sverige. Det ska bli spännande. Det är två jättegrejer.”

April 2015 Tomas plus Ung och Lovandeslagverksprylar 034

 

Här är några av de redskap som den kreativa slagverksensemblen Gong gör musik av.

April 2015 Tomas plus Ung och Lovande prylar033

 

 

 

 

 

 

 

En träfisk från Bali medverkar i ett av styckena i konserten.

Lisbeth Bengtsson