Minetti Quartett, Maria Ehmer, Milan Milojicic, Anna Knopp och Leonard Roczek är för första gången i Sverige på turné med Kultur i Väst. I Trollhättan fick de stående ovationer efter konserten i konsthallen.

 

Makalösa Minetti Quartett

fick stående ovationer

”Det var det bästa jag har hört på mycket länge!”

”Fantastiskt!”

”Vilket uttryck, vilken dramatik!”

Publiken var entusiastisk och lovorden haglade efter konserten med Minetti Quartet i Trollhättans konsthall i söndags.

Kvartetten, som har sin bas i Wien, består av Maria Ehmer, violin, Anna Knopp, violin, Milan Milojicic, viola, och Leonard Roczek, cello.

De två violinisterna är båda uppvuxna i Ohlsdorf i Österrike. De är lika gamla och har känt varandra sedan kindergarten, berättar de. Alla fyra i kvartetten lärde känna varandra när de studerade vid University of Music i Wien och har spelat tillsammans sedan 2002.

Sedan dess har de framträtt på konserthus över hela Europa, deltagit i en lång rad kammarmusikfestivaler, turnerat i snart sagt hela världen och vunnit prestigefyllda priser.

Minetti Quartett har också varit ECHO-ensemble, en av de finaste utmärkelserna som finns i europeiska klassiska musiksammanhang. Och nu är de i Sverige för första gången, på turné med Kultur i Väst.

Kvartetten beskrivs som en lysande stjärna på stråkkvartetthimlen och en musikalisk sensation. Och det var precis vad de flesta i Trollhättepubliken tycktes hålla med om. På programmet stod Joseph Haydn, stråkkvartett i F dur, och Maurice Ravel, stråkkvartett i F dur.

Men det som gjorde starkast intryck var nog ändå kvartettens imponerande tolkning av György Ligeti, stråkkvartett nr 1.

De fyra musikerna behandlar instrumenten på ett sätt som man inte tror är möjligt. De har hela tiden koll på varandra i exakt timing och ser ut att själva glädjas och njuta av musiken.

Under konserten svävade tonerna ända upp till takåsarna i den vackra konsthallen – från mjuk och följsam innerlighet med lekfulla infall till stor dramatik med kraftfulla stråkdrag för att i nästa stund landa i ett drömtillstånd.

Text och foto: Lisbeth Bengtsson