Unga toppmusiker

i fint Tvåstadssamarbete

Ett dramatiskt program, som till och med innehöll ett uruppförande. Det kunde publiken njuta av under den magnifika höstkonserten som Tove Lund, violin, och Viktor Stener, piano, framförde i Trollhättans missionskyrka.

Mycket folk hade kommit för att lyssna, för eftersom Tove är från Trollhättan och Viktor från Vänersborg, blev konserten ett riktigt fint tvåstadssamarbete.

Innan konserten spelade Katarina Memetovic, violin, och Ian Whiteford, piano. Båda går på kammarmusikkurs på ungdomskulturhuset N3.

Kvällen inleddes med ett uruppförande: ”The Other Central Park” av Nicky Sohn. Sohn är född 1992 i Seoul i Korea. 2016 avslutade hon sina master studier på Julliard School of Music i New York och samma sommar skrev hon färdigt det stycke som Tove och Viktor uruppförde. Hennes tillflyktsort från det stressiga New York blev den stora parken Central Park på Manhattan. Där drömde hon sig bort till Korea och Seoul, där det nämligen också finns en Central Park.

Stycket är samtidigt drömskt och uttrycksfullt och fyllt av längtan.

Nästa programpunkt var Sonat i A dur för violin och piano av Cesar Franck.

Verket som för övrigt är Francks enda violinsonat, skrevs 1886 och tillägnades violinisten och vännen Eugène Ysaÿe på dennes bröllopsdag. Sonaten har ett romantiskt skimmer över sig och framfördes med innerlig känsla och fina nyanser, från intensivt och kraftfullt till lekfullt sökande och bitvis ödesmättat.

Efter pausen framfördes Sergej Prokofievs Sonat nr 1 i F moll för violin och piano. Ett oerhört känslosamt verk, som det tog kompositören nästan tio år att skriva, samtidigt som han färdigställde andra verk. Bakgrunden är att många av hans vänner och kollegor fängslades och dödades under den här tiden.

Till slut var det violinisten och professorn vid Musikkonservatoriet i Moskva, David Oistrach, som såg till att verket blev klart.

Sonaten har en mörk ödesmättad inledning och förmedlar sedan skräck, förtvivlan, brutalitet, ångest och sorg. Bitvis löper en slinga som en vind över begravningsplatsen, där vännerna ligger döda.

Detta måste vara ett mycket krävande verk att spela, både känslomässigt och tekniskt!

Tove Lund och Viktor Stener lärde känna varandra när båda studerade på Musikhögskolan i Stockholm. De har bara spelat tillsammans i något år. Ändå är de oerhört samspelta och svarar för mogna och fint nyanserade tolkningar.

Tove Lund började redan som fyraåring spela fiol enligt suzukimetoden på Trollhättans kulturskola. Lärare var Marianne Sundström, som satt med och lyssnade på konserten i missionskyrkan och sedan fick en pratstund med sin före detta elev.

Tove Lund har studerat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Edsbergs slott och Norges Musikhögskola i Oslo och hon har arbetat med bland andra Sveriges Radios symfoniorkester och Göteborgssymfonikerna. Nu har hon långtidskontrakt med Gävle Symfoniorkester, där hon stortrivs, berättar hon.

Viktor Stener började spela piano i kommunala musikskolan i Vänersborg.

Han har studerat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för professor Staffan Scheja, Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och Barratt Dues musikkinstitutt i Oslo. Sedan han som 18-åring debuterade med Vargöns kammarorkester i Vänersborgs kyrka, har han utvecklats till en solist och kammarmusiker på högsta nivå.

Nu bor han i Göteborg, där han arbetar på musikalutbildningen på Balettakademin.

Både Viktor och Tove har fått fina utmärkelser och stipendier. Om några veckor ger de konsert i Stockholm och längre fram i Berlin.

Text och foto: Lisbeth Bengtsson