Blockflöjtskvartetten Sirena svarade för en riktigt fin konsertupplevelse i Trollhättans konsthall.

 

 

 

 

 

 

 

 

Innan konserten började, kunde man titta på alla de vackra blockflöjterna som stod uppställda.

 

 

Roligt och stämningsfullt med nyskapande Sirena

En stor publik kom för att lyssna på den nyskapande och prisade blockflöjtskvartetten Sirena, som framförde en omväxlande konsert i Trollhättans vackra konsthall.

Kvartetten består av Karina Agerbo, Pia Brinch Jensen, Marit Ernst Bock och Pia Loman. Den bildades 1993 när de alla fyra studerade på Carl Nielsen Academy i Odense och hade Dan Laurin som lärare. Sedan dess har de framfört åtskilliga konserter för både barn och vuxna och vunnit flera prestigefyllda priser. De har också gett ut två kritikerrosade cd-skivor, den ena tillsammans med Dan Laurin.

Sirena kallar sig ”en kvartett i rörelse”. Och det betyder inte bara att musikerna rör sig över golvet och byter positioner och flöjter, utan också att de rör sig mentalt, genom olika musikstilar, genrer, tider och uttryck.

Programmet inleddes med att alla blockflöjterna stod uppställda på stativ och visade upp sig, från den minsta lilla till de imponerande stora.

Konserten blev sedan en både lättsam och humoristisk upplevelse, samtidigt som de fyra musikerna är otroligt skickliga och samspelta.

De har en bred repertoar. I Trollhättan fick publiken njuta av ett varierat program, där bland andra den italienske kompositören Tarquino Merula och spanskfödde mexikanaren J G de Padilla representerade det tidiga 1600-talet. 1700-talet representerades av Antonio Vivaldi och Georg Philipp Telemann, vars omfattande produktion var större än både Bachs och Händels tillsammans.

Intressanta bekantskaper var de nutida kompositörerna Francis Baines, Chiel Meijering och Mattias Maute. Och kanske vackrast och mest dramatisk var sista stycket, av den argentinska tangons mästare, Astor Piazzolla.

Publiken tackade med varma och uppskattande applåder, vilket ledde till ett extranummer – ledmotivet ur filmen Rosa Pantern.

Som förband innan konserten spelade en duktig blockflöjtsgrupp från N3 under ledning av läraren, Louise Börjesson.

Text och bilder: Lisbeth Bengtsson

En duktig blockflöjtsgrupp från N3 och deras lärare, Louise Börjesson, underhöll medan publiken samlades.