Från Bach till Piazzolla

Lovande unga musiker bjuder på spännande program

Dramatisk tango på smäktande cello och underbar musik av de största mästarna. Det är några av höjdpunkterna vid söndagens konsert i Trollhättans Missionskyrka där de två unga, lovande musikerna Marcus Bertzén, cello, och Emma Johansson, piano, bjuder på ett spännande program.

Innan konserten underhåller elever från N3.

Marcus Bertzén är från Trollhättan, Strömslund närmare bestämt. Han har studerat på orkestermusikprogrammet i Vänersborg och Ingesunds musikhögskola. Nu går han sista året på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och tar sin examen i vår. Han studerar för Hampus Linderholm, som är stämledare på Göteborgsoperan och undervisar på musikhögskolorna i Göteborg, Örebro och Piteå och Claes Gunnarsson, som beskrivs som en av landets främsta cellister med åtskilliga solokonserter bakom sig och sin fasta punkt i Göteborgs Symfoniorkester.

Emma Johansson är från Göteborg. Hon började spela piano när hon var sex år och året efter deltog hon i en pianotävling i Vänersborg, berättar hon. Hon studerade på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg för lektor Bernt Wilhelmsson och tog sin mastersexamen i somras, bara 24 år gammal. Nu går hon diplomutbildning i kammarmusik och solopiano på Kungliga Musikhögskolan/Edsbergs slott för professor Mats Widlund som flera gånger har medverkat som pianopedagog och pianist på Aurorafestivalerna i Trollhättan och Vänersborg.

Både Marcus och Emma har alltså gått på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. När Marcus började, gick Emma sista året. Det var 2,5 år sedan, berättar de. De kände varandra, men spelade inte tillsammans då. Nu är de alldeles i början av sin karriär och faktum är att detta är deras allra första konsert tillsammans.

Från Bach till Piazzolla, så heter programmet som de framför på söndag. Piazzolla förknippas med den argentinska tangon och tango nuevo, som har influenser från både jazz och barock. På programmet står även verk av Beethoven och Saint-Saëns.

Det är jättekul och samtidigt lite ruskigt att spela på hemmaplan, tycker Marcus. Emma känner sig taggad. Hon har hört gott om flygeln i Trollhättans Missionskyrka, säger hon.

Hur ser framtiden ut för dessa två unga musiker? Jo, Marcus har sin examenskonsert i maj. Han har sökt till mastersutbildning på flera skolor i Sverige och även i Oslo. Och Emma ska under våren ha solokonserter i Göteborg, Stockholm och Örebro.

Förhoppningsvis kommer de att fortsätta tillsammans och med all säkerhet kommer vi att få höra mer om dem i framtiden.

Lisbeth Bengtsson