Premiär för stor nordisk sångfestival

med världsartister under nio dagar

 

Nordic Song Festival är i full gång i Trollhättan under nio dagar. Initiativtagare och konstnärlig ledare är den världsberömda operasopranen Gitta-Maria Sjöberg. Hon är Trollhättans stolthet, född och uppvuxen i Sjuntorp och med en fantastisk karriär på Operan i Köpenhamn och på många internationella operascener.

Trots alla sina stora operaroller har hon alltid haft en stor passion för den nordiska sången, som hon har ambitionen att vårda och knyta samman med nästa generations musiker och tonsättare.

Förutom konserter, föredrag och debatt i Trollhättan blir det under veckan en konsert i Uddevalla, en i Vänersborg och en i Sjuntorp.

15 elever genomgår mästarklassutbildning i sång och pianospel. De kommer från Japan, Island, Frankrike, Danmark och Sverige med bland andra unga Viktoria Karlsson från Trollhättan.

 

Svensk-danske Filip de Melo är projekledare för Nordic Song Festival. Här i samspråk med Sten Bengtsson och Cecilia Lindqvist från Trollhättans Konsertförening.

 

Vibeke Wibroe Nilsson och Björn Stefan Nilsson är från Danmark och ska semestra i Trollhättan i en vecka, tursamt nog precis under den nordiska sångfestivalen.

Gitta-Maria Sjöberg öppnade söndagens Nordic Jam i orkestersalen på N3 med en välkomstsång till publiken. Med sitt varma och lättsamma sätt satte hon därmed ribban för en tillåtande atmosfär och en trevlig och händelserik kväll. Sedan sjöng hon Birger Sjöbergs ”Den första gång jag såg dig”, ackompanjerad av sin make, Matti Borg. Och publiken fick gärna sjunga med.

 

Liam Borck gjorde ett mycket fint sångframträdande under söndagskvällens Nordic Jam i orkestersalen på N3. Liam har gått på N3-s sommarskola, berättade han. Och under de sista dagarna kom Gitta-Maria Sjöberg till sommarskolan och undervisade ungdomarna i sång.

 

Mette Borg är dramaturg och regissör och Gitta-Maria Sjöbergs svägerska. Under sångfestivalen håller hon flera intressanta föredrag som till exempel ”Sång och musik speglad i myten och litteraturen”, ”Konstnärlig kreativitet genom tanke, känsla och fantasi” och ”Musik i filosofi”. Det visste du inte om Mette Borg – hon är mycket bra på att joddla.

 

Lisa Slobodziuk fick upp hela Nordic Jam-publiken i en rolig improvisation.

 

Slavisk dans av Antonin Dvorák framfördes av mästarklassdeltagaren Jacob Lidåkra tillsammans med pianisten och föredragshållaren Gunilla Flink, som under sångfestivalen även utbildar i pianospel.

 

Mezzosopranen och mästarklassdeltagaren Nete Norgaard Nielsen hade flera fina visor att bjuda publiken på under söndagskvällens Nordic Jam. Bland annat en med bibeltext om tullindrivaren Zachéus och hans möte med Jesus.

 

Mästarklassdeltagarna Lisa Slobodziuk och Ásta Mary Stefánsdóttir framförde på ett roligt sätt Rossinis Kattarian under söndagskvällens Nordic Jam på N3. Noterna fanns i en mobiltelefon, som de samsades om. Och beundransvärt nog kunde pianisten, Jacob Lidåkra, ackompanjera med hjälp av de pyttesmå noterna i en annan mobiltelefon.

Kattarian blev populär i Sverige på 1970-talet, då operasångerskorna Elisabeth Söderström, Kjerstin Dellert och Kerstin Meyer framförde den i tv-serien ”Prima primadonnor” 1972.

 

Filip Carlsson, mästarkursdeltagare med vacker barytonstämma, framförde ett underbart stycke som han själv komponerat: ”Det är vår?” Inspirationen fick han av den värmande vårsolen och ett plötsligt snöfall.

 

Kvällen avslutades med allsång, den vackra sången ”Afton” av Juliane Preisler,text och Matti Borg, musik.

 

 

Mycket trevligt var det att under festivalen återse pianisten Bernhard Greter, som under många år har deltagit i Aurorafestivalen i Trollhättan. Numera är han en omtyckt och eftertraktad repetitör vid Oslooperan. Han frilansjobbar också en del och ger konserter både nationellt och internationellt. Här tillsammans med Cecilia Lindqvist, Trollhättans konsertförening.

 

Lördagens konsert med vokalgruppen Åkervinda blev en fantastisk upplevelse. Gruppen består av Lise Kroner, Linda Bergström, Agnes Åhlund och Iris Bergcrantz. De träffades på jazzlinjen på Skurups folkhögskola och tillsammans presenterar de den svenska folkmusiken på ett helt nytt sätt i avancerade jazzinfluerade arrangemang med rytm, mystik och otroligt röstomfång.

*

Populär allsång

Allsången var ett mycket trevligt inslag under Nordic Song Festival. Man hade flera möjligheter att sjunga tillsammans. Tre gånger anordnades morgonsång i Pantaget i Vänersborg och två gånger var det lunchsång på Ritz Teatercafé i Trollhättan. Allsångsledare var antingen sångfestivalens initiativtagare, operasångerskan Gitta-Maria Sjöberg, eller operasångaren Fredrik de Jounge med Stefan Wenerklang, som trygg och skicklig ackompanjatör på dragspel. Vid några tillfällen medverkade också några av studenterna från mästarklasskurserna, som pågår under veckan.

Bilden är tagen vid tisdagens allsång på Ritz teatercafé i Trollhättan med Gitta-Maria Sjöberg som allsångsledare och Stefan Wenerklang på dragspel.

*

Nordic Song Festival bjöd på härlig allsångskväll vid slussarna

Massor av folk, massor av vackra bilar och mycket god stämning. Så var det på slussdagen som i år inföll samma dag som traktens fina veteranbilar brukar träffas vid slussområdet.

Slussdagen bjöd på vackert väder och roliga aktiviteter för alla åldrar. Framåt kvällen blev det allsång från scenen som ett uppskattat inslag i Nordic Song Festival-veckan. Festivalens initiativtagare Gitta-Maria Sjöberg hälsade välkommen på sitt varma och hjärtliga sätt. Allsången leddes sedan av operatenoren Fredrik de Jounge med stöd av ett kompband under ledning av dragspelsvirtuosen Stefan Wenerklang och med jazzsångerskan Stina-Britt Björk som sångsolist.

Trollhättans Kammarkör medverkade med ett fint framträdande under ledning av Cecilia Hermansson och Olle Zandén.

Mitt under allsången kom plötsligt ett gigantiskt fartyg upp i trafikkanalen, som en hög grön vägg bara några meter från allsångspubliken. Och några minuter senare kom ett lika stort fartyg på väg ner i slussen, till förvåning och glädje för alla, inte minst för turisterna.

*

Nordisk hyllning i Fors kyrka

Norden och Kim Borg. Det var titeln på konserten som hölls i Fors vackra kyrka i Sjuntorp under Nordic Song Festival-veckan. På programmet stod nordisk musik och konserten var en hyllning till Kim Borg, som skulle ha fyllt 100 år 7 augusti.

Kim Borg var en legendarisk operasångare, kompositör och sånglärare, som föddes i Helsingfors och dog 2000 i Humlebaeck i Danmark. Han är svärfar till operasopranen Gitta-Maria Sjöberg och alltså far till hennes man, Matti, kompositör och operasångare, och svägerskan Mette, regissör och dramaturg, som hållit flera intressanta föredrag under Nordic Song Festival-veckan, bland annat om sin far.

Fors kyrka var välfylld när festivalens initiativtagare och Sjuntorpstösen Gitta-Maria Sjöberg hälsade publiken välkommen. Ackompanjerad av Mats Janson, piano, öppnade hon med tre fina sånger av Matti Borg till texter av Bjarne Jes Hansen. Sedan var konserten i gång.

Operatenoren Fredrik de Jounge sjöng verk av Jean Sibelius och Wilhelm Peterson-Berger och flera av festivalveckans mästarklass-studenter medverkade.

Gitta-Maria återkom med tre romanser av Kim Borg ackompanjerad av Irene Hasager, piano, och till slut sjöng hon med fin nyans och inlevelse två verk av Jean Sibelius med Mats Jansson vid pianot.

Pianisten Mats Jansson och operatenoren Fredrik de Jounge svarade för fin musik i Fors kyrka.

*

 

Lite vemodigt var det allt på Nordic Song Festivals avskedskonsert i Trollhättans missionskyrka. Nu var det mästarklasseleverna, tio sångare och fem pianister, som visade upp sig och bjöd på ett fint och omväxlande program med imponerande insatser. Efter konserten delade festivalens initiativtagare, Gitta-Maria Sjöberg, ut diplom till var och en. Nu kan vi bara hålla tummarna för att festivalen återkommer nästa år.

Texter och bilder: Lisbeth Bengtsson