Trollhättans Kammarkör med dirigenterna Olle Zandén och Cecilia Hermansson bjöd på smakprov inför körtävlingen i Tyskland.

Kammarkörens vårkonsert blev

genrep inför körtävling i Tyskland

Hemmapubliken fick lyssna på tävlingsbidragen

Många kom för att lyssna på Kammarkörens vårkonsert i Trollhättans vackra missionskyrka. Sångarna hade klätt sig vårfina i svart och vitt med herrarnas olikfärgade slipsar som färgglatt blickfång. Dirigenter var som vanligt Cecilia Hermansson och Olle Zandén.

Konserten inleddes mycket speciellt med Gunnar Erikssons Den blida vår är inne, där körsångarna, som suttit utplacerade i publiken, en efter en reste sig och sjöng tills alla stämmor flätades samman till en helhet och hela kyrkan genljöd av sång. Gunnar Eriksson sammanför ofta två eller flera sånger i sinnrika arrangemang och här kunde man höra Nu är kommen den lyckliga tid ur Pies Cantiones, vårsången Den blida vår och sommarpsalmen Den blomstertid nu kommer.

Det var inte enbart vårsånger som stod på programmet denna vårkonsert. Trollhättans Kammarkör ska nämligen resa till Tyskland i sommar och tävla i körsång och nu bjöd man hemmapubliken att lyssna på tävlingsbidragen.

Det är inte lätt att välja någon favorit ur ett program som detta, som innehöll idel höjdpunkter.

Publiken fick lyssna på Ejnar Eklöfs älskade sommarpsalm, En vänlig grönskas rika dräkt, framförd med innerlig känsla och nyans. Intressanta var också två Shakespearesånger – Ralph Vaughan Williams Over Hill over Dale ur En midsommarnattsdröm och Jaakko Mäntyjärvis Come Away, Death ur Trettondagsafton.

Imponerande var ett ABBA-medley med musik av Benny Andersson i arrangemang av H-E Holgersson,

som ställde stora krav på kören vad gäller lyhördhet, koncentration och exakthet, men som ändå framfördes uttrycksfullt, lätt och livligt.

Stämningsfull var Knut Håkanssons Brusala med text av Erik Axel Karlfeldt, som uttrycker glädje, längtan och vemod. Konserten avslutades väldigt fint med den finska kompositören Mia Makaroffs Butterfly.

Publiken tackade de medverkande med en lång, varm applåd och de två dirigenterna verkade också nöjda med körens insatser. Nu ser de fram emot resan och tävlingen i Tyskland.

”Det är svårt att tävla i musik. Men tävlingen innebär en kvalitetshöjning, att alla blir mer motiverade och fokuserade”.

Nu återstår att arbeta ännu mer med teknik och gemensamt uttryck, förklarar de och de är ense om att oavsett hur det går i tävlingen, så är en sådan här resa mycket bra för teambuildingen och sammanhållningen i kören.

Text och bilder: Lisbeth Bengtsson

Dirigenterna Olle Zandén och Cecilia Hermansson ser fram emot körtävlingen i Tyskland.

 

 

 

I kassan satt Cecilia Lindqvist och Louise Börjesson och sålde biljetter.