Carl Vallin och Maja Korp svarade för en fantastisk upplevelse när de gav konsert i Trollhättans konsthall.

Skickliga unga musiker imponerade stort

Höstens första konsert blev en veritabel succé. Publiken i Trollhättans konsthall fick njuta av ett spännande program framfört av de imponerande skickliga unga musikerna Maja Korp, piano och Carl Vallin, violin.

Både Maja Korp och Carl Vallin har anknytning till Tvåstad. Maja är uppvuxen i Trollhättan och båda har studerat på spetsutbildningen i klassisk musik i Vänersborg. Senare träffades de också på Kungliga Musikhögskolan Edsberg, där Maja nu studerar på fjärde året och Carl avslutade sitt diplomår i somras.Nu är han biträdande konsertmästare i Hovkapellet och Maja reser om någon månad till Düsseldorf på utbyte.

Publiken i Trollhättans konsthall fick njuta av Bela Bartoks folkdansinspirerade Rapsodi nr 1, stifta bekantskap med en ung Ludvig van Beethoven och med fem humoristiska karaktärsstycken av Jean Sibelius. Men trots all denna otroligt häftiga musik var nog ändå konsertens sista programpunkt också dess höjdpunkt: Sergej Prokofievs Violinsonat nr 1 i fyra satser, som skrevs under andra världskriget och skildrar dess fasor, ödesmättat, bryskt och rått men också längtansfullt och finstämt.

De två unga musikerna gav prov på stort musikaliskt uttryck, från kraftfullt, livligt och ibland brutalt i ett rasande tempo till drömsk och skör känslighet med innerlig närvaro. De var charmiga och ödmjuka, hade fin kontakt både sinsemellan och med publiken och det märktes att de litade fullt ut på varandra och trivdes med att spela tillsammans.

Publiken uppgick till Folkhälsomyndighetens rekommenderade antal, 50 personer. Det märktes att många hade längtat efter att få träffas och lyssna på levande musik och de visade sin uppskattning genom långa och värmande applåder. Flera gick efter konserten fram och överlämnade blommor till musikerna.

Bladvändaren Melker Lindqvist, ska ha en särskild eloge. Han hoppade in med mycket kort varsel sedan den ordinarie bladvändaren fått förhinder, men klarade den svåra musiken med glans.

Konserten arrangerades av Trollhättans Konsertförening i samarbete med Studiefrämjandet.

Text och foto: Lisbeth Bengtsson