Carl Nielsen-kvintetten bjöd på en oförglömlig kväll med musik på absolut toppnivå.

Skicklighet, glädje och humor

när Carl Nielsen-kvintetten gästade Trollhättan

Musik på absolut toppnivå. Det fick publiken uppleva när danska Carl Nielsen-kvintetten gav konsert i Trollhättans konsthall.

Carl Nielsen-kvintetten består av Kenny Staškus Larsen flöjt, Carl Julius Lefebvre Hansen oboe, August Finkas klarinett, Christian Vinther horn, och Johannes Herjö fagott.

De fyra danskarna har känt varandra sedan de var med i Tivoli-Garden i Köpenhamn, en musikutbildning, där barn 7-16 år, lär sig spela och gå i parad klädda i vackra uniformer – björnskinnsmössor, röda jackor och vita byxor. Gruppens ende svensk, Johannes Herjö, kom med för tre år sedan och har spelat med gruppen sedan dess.

De fem musikerna är oerhört skickliga på sina instrument och svarar för fin nyansering, från lekfull lätthet till allvarlig dramatik. De har tät kontakt med varandra och förmedlar innerlighet och glädje, samtidigt som de tar väl hand om sin publik och får alla att trivas.

Konserten inleddes med rapsodin España av Emmanuel Chabrier, ett livligt och humoristiskt stycke med en lång rad kända verk inflätade i varandra, i arrangemang av gruppens flöjtist, Kenny Staškus Larsen.

Därefter följde musik av Niels Viggo Bentzon och Jaques Ibert.

Efter pausen framfördes Blåskvintett Opus 43 av Carl Nielsen, som brukar betraktas som Danmarks nationaltonsättare. Verket skrevs i Göteborg för hundra år sedan och är det mest älskade verket för blåskvintetter.

Publiken var entusiastisk och visade sin uppskattning med kraftiga applåder. Så visst blev det ett extranummer, nämligen ”Världens bästa extranummer” arrangerat av gruppens flöjtist, Kenny Staškus Larsen.

Trots att han blev klar med arrangemanget så sent som kvällen innan, framfördes verket med bravur och mycket humor. Även här var kända verk inflätade i varandra, till exempel Habaneran ur Carmen, Can can, Champagnegalopp och Pomp and circumstance. Flera gånger lurades publiken att det var slut, men så drog musiken i gång igen med full kraft.

I april åker Carl Nielsen-kvintetten på turné till Japan. De släpper också en ny skiva tillsammans med Philip Faber, som är Danmarks motsvarighet till svenske Kalle Moraeus.

Innan konserten fick publiken njuta av ett mycket duktigt förband – Joar Henriksen och Torkel Tanå, lärare och elev – som imponerande fint och nyanserat framförde en liten klarinettkonsert.

Text och bilder: Lisbeth Bengtsson

Innan konserten framfördes en fint nyanserad liten klarinettkonsert av Joar Henriksen och Torkel Tanå, lärare och elev.