Glädje och stämning på

Kammarkörens julkonsert

Stämningsfullt och vackert med kristallklara röster, men också glädjefyllt och roligt med överraskande infall.

Så kan man sammanfatta Kammarkörens julkonsert, som har blivit tradition och betyder mycket för många. Eller som konsertbesökaren Bosse Eriksson uttrycker det:

”Det är en fin förberedelse för julen. Man går ner i varv och får en go´ känsla inombords.”

På programmet stod både gamla, kära julsånger och nya, lättsammare inslag.

Helt nytt för i år var att kören fått sällskap av en stråkkvartett: Savart-kvartetten, som i Trollhättan bestod av Vlad Campean och Bence Toth, fiol, Daniel Austern, viola, och Emma Karp, cello.

En av konsertens höjdpunkter var när körens damer framförde Edward Elgars vemodiga ”The Snow” till fiol- och pianoackompanjemang.

En annan underbar höjdpunkt var ”Adams julsång” med Rune Gedells mjuka och säkra soloröst till Cecilia Hermanssons följsamma piano-ackompanjemang. För att inte nämna ”Det är en ros utsprungen” i ett drömlikt arrangemang av Mårten Jansson.

Ett roligt och finurligt inslag var Anders Edenroths ”Ris á la Malta”, som beskriver hur fattigt och smaklöst vårt julbord skulle vara utan matinfluenser utifrån och kryddor från andra länder.

Sin skicklighet och bredd visade kören i Händels And He Shall Purify, som är mäktig och krävande.

Starkt och gripande blev det under Poulencs ”Un Soir de Neige”. Och när körens dirigent läste dikter av den franske poeten Paul Éluard och svenska Ebba Lindqvist, gick tankarna till flyktingarna och deras utsatta situation.

Publiken fick sjunga med i ”Nu tändas tusen juleljus”, medan kören fyllde på med vackra stämmor.

Konserten avslutades med ”Hallelujah-kören” ur Händels Messias, som framfördes inte alls pompöst som man kanske är van vid, utan lätt och fint och riktigt bra!

Efter stående ovationer blev det förstås också ett extranummer – ”När det lider mot jul”.

Dirigenter var Olle Zandén och Cecilia Hermansson, som också svarade för ett följsamt och lyhört piano- och orgelspel. Sångsolist var Rune Gedell.

December 2015 Kammarkörens julkonsert 001

För Birgitta och Bo Hedlund är det tradition att gå på Kammarkörens julkonsert. ”Vi brukar gå varje år, innan vi åker i väg och firar jul på annat håll”, säger de.

 

 

 

 

December 2015 Kammarkörens julkonsert 005

”Det är imponerande att kören lyckas förkovra sig varje år och ha så stor variation i programmet. Man vet vilket jobb som ligger bakom”, säger Bosse och Karin Eriksson.

 

 

 

 

December 2015 Kammarkörens julkonsert 011

Jan och Maria Gerd är trogna konsertbesökare, som inte vill missa Kammarkörens julkonsert. ”Det är hög kvalitet, både på programmet och framförandet”, säger de.

 

 

 

 

December 2015 Kammarkörens julkonsert 008

Britta Ericson och Olle Martinsson hade fullt upp med att riva biljetter till två fullsatta föreställningar i Trollhättans missionskyrka.

 

 

Text och foto; Lisbeth Bengtsson