Schuberts Winterreise” med Duo Dialog (Dan Larsson klarinett, Magnus Grönlund gitarr) och Jakob Högström, baryton

Denna sångcykel har påverkat mig mer än någon av mina tidigare sånger”

Orden är Franz Schuberts och handlar om hans sista sångcykel “Winterreise”, tonsättningar av Wilhelm Müllers dikter. Schubert är ju en av musikhistoriens giganter. “Guds utvalde” som poeten Bo Setterlind kallade honom när han arbetade med översättningar av Winterreise till svenska. I Winterreise är Schubert verkligen mästerlig. Müllers texter är burna av musik som blev Schuberts avskedssånger. Genom sina minnen av sviken kärlek och sitt dödsinritade allvar är sångerna avsedda − inte att tynga utan att lyfta människors sinne. Musiken är något av det allvarligaste, mest ödespräglade som Schubert skapat.

duo_dialog_och_jakob_hoegstroem

 

Duo Dialog, som består av de välmeriterade musikerna Dan Larsson klarinett och Magnus Grönlund gitarr, presenterar sin bearbetning av Winterreise för baryton, klarinett och gitarr. Denna gång har dom bjudit med sig Jakob Högström baryton som sedan sin debut som Papageno i Trollflöjten på Drottningholmsteatern 2002, räknas till de mest intressanta av svenska barytonsångare inom det lyriska facket. Jakob är utbildad vid bl a Kulturama, Royal Academy of Music i London samt Operahögskolan i Stockholm.